Aktuelne vesti

sreda, 19. april 2017.

Postavljen nov putokaz za Spomenik bitke kod SlankamenaNa raskrsnici u Novom Slankamenu kod skretanja prema Spomeniku bitke kod Slankamena, na mestu ukradenog putokaza, postavljen je nov. Na taj način ponovo je omogućeno usmeravanje turista ka ovoj znamenitosti, koja je često deo turistikih ruta kroz opštinu Inđija.

Spomenik se nalazi u blizini Novog i Starog Slankamena i predstavlja značajnu kulturno-istorijsku vrednost naše opštine. Podignut je povodom obeležavanja 200 godina bitke koja se ovde odigrala 1691. godine i u kojoj je austrijska vojska, zajedno sa srpskim vojnicima, porazila brojčano nadmoćniju tursku vojsku. Ova bitka i bitka kod Sente značile su prekretnicu u austro-turskim odnosima i nakon njih, 1699. godine, zaključen je Karlovački mir i povučena je granica između Austrije i Turske.

Postavljeni znak turističke signalizacije predviđen je Projektom turističke saobraćajne signalizacije koji obuhvata obeležavanje znamenitosti Starog Slankamena i okoline. Projekat je pre nekoliko godina realizovala Turistička organizacija opštine Inđija, koja u skladu sa potrebama vrši obnovu i dopunu postojećih znakova.


Pretraga vesti