Aktuelne vesti

četvrtak, 17. maj 2018.

„Dani Starog Slankamena“Povodom obeležavanja jubileja 550 godina postojanja pravoslavne crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu, a u cilju turističke promocije ovog interesantnog naselja, Turistička organizacija opštine Inđija osmislila je projekat pod nazivom „Dani Starog Slankamena“. Projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na Konkursu za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2018. godini i realizuje se u periodu od 15. do 22. maja.

„Dani Starog Slankamena“ obuhvataju niz događaja različite tematike. Izložba „Stari Slankamen kroz vekove“ postavljena je 15. maja na keju ispred banje. Na dvanaest izložbenih panoa predstavljena je bogata istorija naselja i crkve, priča o Brankovićima, o banji, bici kod Slankamena i ostalim zanimljivostima vezanim za prošlost ovog naselja.

Danas je održana promotivna tura kojoj su prisustvovali predstavnici medija i relevantnih institucija u oblasti turizma. Tura je obuhvatala vožnju Dunavom do ušća Tise, panoramsko razgledanje naselja sa vode i pešačku turu razgledanja sa obilaskom vinarije Akuminkum sa ostacima turskog kupatila, crkve Svetog Nikole i drugih znamenitosti. Takođe je planirano organizovanje nekoliko pešačkih turističkih tura.

Sutra će na keju biti održan Čas nauke posvećen naučniku Milutinu Milankoviću, u subotu 19. maja biće održana slikarska kolonija, takmičenje u kuvanju riblje čorbe na platou u blizini crkve i duhovno veče u dvorištu crkve, zatim u nedelju 20. maja Sveta liturgija i centralna proslava jubileja, potom i Sveta liturgija na dan letnjeg Svetog Nikole, 22. maja.

Turistička organizacija navedene događaje realizuje zajedno sa Opštinom Inđija, Crkvenom opštinom Stari Slankamen, Mesnom zajednicom Stari Slankamen, uz tehničku podršku JKP „Komunalac“ Inđija i JP „Inđija put“.

Foto: Nenad Mihajlović Šone


Pretraga vesti