O opštini Inđija

Opština Inđija se nalazi u severoistočnom delu Srema, na južnim obroncima Fruške gore. Smeštena je na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrštaju dva najznačajnija evropska koridora: Koridor 10 (auto put E-75) i Koridor 7 (reka Dunav).

Sam grad Inđija nalazi se na 45º03’ severne geografske širine i 20º05’ istočne geografske dužine, na nadmorskoj visini od 113 m. Reljef opštine karakterišu obronci Fruške gore koji se protežu severnim delom teritorije i plodna ravnica u južnom delu. Klima čitavog regiona je umereno-kontinentalna. Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od -1ºC, a najtopliji su jul i avgust sa 22ºC.Opština Inđija zauzima površinu od 384 km² i čini je 11 naselja: Inđija, Beška, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Krčedin, Čortanovci, Maradik, Ljukovo, Stari Slankamen, Jarkovci i Slankamenački Vinogradi, u kojima danas živi oko 50.000 stanovnika različitih nacionalnosti.

 

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do novijeg vremena, svedoče o burnoj prošlosti ovog područja. Iako naseljenost teritorije opštine datira iz praistorije, prvi pisani podaci o samom naselju Inđija potiču iz sredine XV veka. Ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog područja uz Dunav, koji je kroz istoriju predstavljao granicu različitih imperija.

Danas je opština Inđija jedna od najrazvijenijih opština Srbije. Dominantne privredne grane su poljoprivreda, industrija, mala privreda (proizvodno i uslužno zanatstvo), trgovina i turizam.